Wydra – Lutra lutra

Wydra – Lutra lutra

Rzadko kto ma szansę obserwować wydrę w jej naturalnym środowisku. Ten piękny przedstawiciel kunowatych jest niezwykle dziki i aktywny tylko w nocy, a do tego w naszych czasach bardzo rzadki. Dawniej wydra była zwierzęciem bardzo poszukiwanym ze względu na cenne futro, a oprócz tego rybacy uważali ją za szkodnika, gdyż jej podstawowym pokarmem są ryby. Jej dzienna porcja ryb wynosi 500—700 g, a jej obszar łowiecki wynosi do 28 km biegu rzeki.

Z wyjątkiem regionów północnych wydra występuje w całej Europie i w dużej części Azji, w niewielkim jednak zagęszczeniu. Jako rzadki obecnie gatunek wydra jest w wielu krajach chroniona. Jej budowa jest doskonałym przykładem przystosowania się do środowiska wodnego: okrągła głowa bez szyi i obły pysk. Jej długi wrzecionowaty tułów doskonale przecina wodę. Dorosłe zwierzę ma wraz z ogonem 120—150 cm długości, sam ogon — 40—45 cm. Jest on szeroki u nasady i staje się gwałtownie cienki na końcu. Cały tułów ma kształt torpedy. Palce łap są połączone błoną, co dobrze widać na śladach. Ślad przedniej łapy jest raczej zaokrąglony, o długości 5—6,5 cm, ślad łapy tylnej jest wydłużony — wynosi 6—9 cm (4). Podczas nurkowania i pływania pod wodą wydra posługuje się głównie tylnymi kończynami. Pod wodą może wytrzymać 6—7 min., przepływając w tym czasie odległość 400 m z prędkością 10—12 km/h. Wzrok pozwala jej orientować się pod wodą, ale poluje także w mętnej wodzie dzięki wibryssom wokół pyska i na szyi.

Przed zimnem w wodzie chroni wydrę jej gęste kasztanowe futro (1). Na 1 cm²skóry znajduje się 50 000 włosów. Po schwytaniu ryby wynosi ją na stały ląd (2) i zjada poczynając od głowy. Jej odchody spotyka się na kamieniach (3) lub w innych miejscach w pobliżu wody; jest to sposób oznaczania terytorium. Wydry kopią kryjówki na brzegach. Nory te są drążone ukośnie, od wejścia usytuowanego pod wodą i kończą się obszerną komorą wysłaną roślinami. Okres rozrodu ciągnie się od lutego do lata. Normalna ciąża trwa 65 dni, ale może trwać do dziesięciu miesięcy w przypadku opóźnienia momentu wszczepienia się zarodka.

W większości przypadków samica rodzi dwa lub trzy młode, które zaczynają widzieć po 30 dniach. Najpierw opiekuje się nimi samiec wraz z samicą. Potem młode wydry jeszcze prawie rok pozostają u boku matki.

Gatunek chroniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *